tisdag 1 november 2011

Ni bara vill göra det bättre för kvinnor! Ni arbetar inte för jämställdhet!

Hört det där förut? Jag har hört det många gånger tillsammans med anklagande om "manshat" och annat. Nästan alltid är det anti-feminister och liknande grupper som säger det där. Det dom gör är att visa sin okunskap om vad feminism handlar om.

Feminism är inte samma sak som jämställdhet, det är att blanda ihop mål med medel. Poängen är att uppnå ett jämställt samhälle. Självklart betyder det att om en grupp är underordnad en annan så är det den underordnade gruppen som en fokuserar på för att se till att den får det bättre. Därför jag som feminist fokuserar på kvinnor som grupp i denna patriarkala värld där könsmaktsordningen underordnar kvinnor och överordnar män.

Detta är inget konstigt om vi pratar om HBTQ-frågor och anti-rasism. Dom flesta fattar att om en ska göra det bättre för HBTQ-personer för att dom diskrimineras och blir utsatta för fobi så är det inte heterosexuella en fokuserar på, eller hur? Men så fort det kommet till kvinnor och män som grupp så stannar tankeverksamheten hos flera, då helt plötsligt blir en del personer helt blinda för allt som har med olika gruppers förutsättningar att göra, hur strukturer och normer ser ut som underordnar en grupp och överordnar en annan. Nej då ska inte feminism få ha någon fokus på kvinnor för det är "manshat".

Om feminister till exempel pratar om att sätta in extra stöd till flickor i ett land där dom aborteras bort just för att dom är flickor och generellt har sämre förutsättningar till arbete, utbildning och sjukvård, vad händer då? Jo då kommer en grupp förnärmade anti-feminister springande och kallar allt "manshat" och att ingen bryr sig om pojkar... Och så börjar en del snacka om "KSM" (så kallade "kvinnors sexuella makt") och "köttmarknaden"...

Skulle en återigen börja tala om HBTQ-personer i samma länder så skulle få sätta igång och säga "heterofobi!", så varför är det så jävla svårt att tänka ett steg längre så fort det kommet till kön? Okunskap är en anledning, förnekande av att det alls är ser olika ut mellan kvinnor och män gällande privilegier och möjligheter en personer har beroende på kön, hur olika en personer drabbas om hen är en kvinna eller man, är en till anledning. Detta förnekande finns men är inte lika utbrett om vi talar om HBTQ-frågor och anti-rasism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.