torsdag 17 november 2011

Relativisering i feminismens namn

Forskar feminist skriver "Sluta relativisera hedersvåld!" Jag håller med. Det har skett en relativisering av det patriarkala förtryck och våld som drabbar kvinnor från andra kulturer, detta i feminismens namn. Hedersvåld är något sådant. En säger: men i grund och botten är det samma sak som det heder som fanns bakom exempelvis Bjästa-fallet! Nej det är det inte, ni glömmer bort att olika förtyck intersektar. Det finns etnicitet med i bilden också, bland annat.

Det patriarkaliska förtrycket och våldet tar sig olika uttryck, hedersvåld är något sådant. Men idag ska en hålla käft om detta uttryck av den patriarkaliska värld i lever i. Vi är bannlysta att hålla mer än en tanke i huvudet på samma gång, och här är något där jag tycker intersektionalism inte har lyckats utan används istället mot alla dom tjejer, kvinnor och HBTQ-personer som talar om hedersvåld dom utsätts för. Religion, kultur samt seder har blivit viktigare för framför allt vita medelklass intersektionella feminister att försvara än dom tjejer, kvinnor och HBTQ-personer dom säger sig kämpa för. Kort sagt, ni har svikit alla dessa tusentals och åter tusentals tjejer, kvinnor och HBTQ-personer, och gör därmed det patriarkaliska förtrycket en tjänst.

Jag kan inte fatta detta själv, det är som att det kommer många kvinnor och berättar för er om allt jävla våld och förtryck dom utsätts för, men ni spottar dom i ansiktet och säger att deras åsikter inte är korrekta. Ni måste säga såhär och använda dessa korrekta ord istället för att vi ska lyssna. Hur jävla fail på en skala är inte detta?

Sedan när blev det viktigare att vara skitnödigt teoretisk än att lyssna på kvinnor själva? Kan ni ta och lyfta er huvuden från era jävla böcker och ta och leva i verkligen?

Fler länkar:
"Feminism sviker tjejer som gifta bort under sommarlovet"
"Förnekare av den specifika hederskulturen sviker offren"
"Nej, barnaga är inte hedersvåld"

3 kommentarer:

 1. På vilket sätt har intersektionalister svikit kvinnor? Det finns knappt några intersektionalister i Sverige ens eller de som analyserar frågan om så kallat hedersvåld ur ett intersektionellt perspektiv.
  Frågan om så kallat hedersvåld tycker jag kan vara svår då debatten i alla fall ibland utvecklar sig till det är invandrare (muslimer) som är kvinnoförtryckande och att svenskar är perfekt jämställda. Det är rasistiskt att påstå det. Däremot menar jag inte att alla som engagerar sig i den frågan automatiskt är det.
  Våld mot kvinnor är ett globalt problem som finns över allt. samtidigt är det givetvis så att graden av allvarlighet och motivet kan se olika ut beroende på fall till fall.
  Jag måste säga att jag är skeptisk till en del av de som engagerar sig mot så kallat hedersvåld inte tror på principen om likhet inför lagen då de vill att vissa grupper ska straffas hårdare för det våld de brukat mot kvinnor än vad andra ska. Det tycker jag faktiskt är omoraliskt.

  SvaraRadera
 2. David Bergkvist17 november 2011 19:22

  intersektionellsolidaritet: Är det verkligen det som folk som engagerar sig mot hedersvåld arbetar för, att vissa grupper ska straffas hårdare än andra? Det har jag då aldrig hört någon förespråka.

  SvaraRadera
 3. David Bergqvist: SVT hade en intervju med en aktivist - jag tror det vara Sara Ahmed - för cirka två månader som var för det så det existerar visst. Hur utbrett den åsikten är hos de som engagerar sig mot hedersvåld låter jag vara osagt.

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.