tisdag 15 november 2011

Varför är det just mäns livsbetraktelser som anses så jävla fascinerande?

Det är precis vad jag tänker när jag såg denna artikel om Karl Ove Knausgård.

Det är så ofta det där att just en mans syn på livet ses som all"män"giltigt, som något "män"skligt. Något vi alla ska kunna igen oss i, fascineras av, för att sedan hylla dessa män. Spelar fan ingen roll om det är Knausgård, Strindberg, De Sade - oavsett deras syn på kvinnor, feminism, ja fan allt - så framhålls det som något alla måste ta del i. Bara före det är en del av kulturen, av "män"iskan livsbetraktelser.

Men inte om du är kvinna, då är det kvinnors liv du berättar om. Då blir det inte riktigt lika intressant att läsa om, inte riktiga lika stora fina hyllande ord används om ditt verk. Men det är för att du är kvinna, du är den andra, ditt liv är kvinnors liv. Inte mäns. Mäns liv är kvinnor och mäns liv. Typiskt mannen som norm där det manliga perspektivet är det "män"skliga perspektivet. Sen undrar dom varför någon som jag anser att det är så viktigt att fokusera på kvinnors perspektiv inom feminism... För att motverka något sådant här såklart! Motverkar resten av kulturen och samhället som har det manliga perspektivet som norm.

2 kommentarer:

  1. Jag har tänkt på det där ett par gånger. Hur manliga författare skriver för människor medans kvinnliga författare "skriver för kvinnor". När vi läste Austen i skolan var det ett jävla liv om att det var en "tjej-bok" som kanske "inte är så intressant för killarna i klassen". Men var det någon som protesterade när vi läste en bok skriven av en man, som handlade om män och hade en enda kvinnlig bikaraktär i hela boken? Såklart inte. Vi måste börja lära pojkar att det faktiskt är okej och till och med viktigt att våga läsa böcker av/se filmer av kvinnor.

    SvaraRadera
  2. Känner igen det där. En bok skriven av en kvinna "tjej-bok", av en man - bok för tjejer och killar. Så typiskt tankesätt att nedvärdera kvinnors erfarenheter.

    Jag håller med, varför det är så viktigt att börja tidigt i skolan att vi inte ska dela upp på detta sätt.

    SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.