torsdag 10 november 2011

Varför tycker folk att kvinnohat gömd bakom humor är så jävla roligt?

Denna misogyna och puckade artikel, som är en flera år äldre artikel gjord av någon rövhatt som tycker kvinnohat är lustigt, undrar jag varför Östran ens bestämde sig för att publicera till att börja med. I ett svar nu så säger Ronald Rosengren:
Det hade ju förstås varit mycket roligare om det hade varit en alldeles färsk och intressant insändare som hade väckt så mycket känslor, men när man nu är lurad får man glädja sig åt att det är så många spännande kommentarer som har kommit in.
Varför hade det varlig mycket roligare om den var nyare? Hade Rosengren tyckte detsamma om den var riktat till personer med annan etnicitet eller HBTQ-personer? Skulle en rasistisk eller en HBTQ-fobik artikel få publiceras i denna tidning oavsett  hur mycket den bakom tyckte att allt var ett skämt?

Humor är inget jävla frikort. Kvinnohat blir inte okej för att du döljer dina chauvinistiska åsikter bakom ett puckat skämt ämnat att spela på kvinnoförtrycket och fördomar som drabbar kvinnor, så att du sedan kan driva på kvinnors bekostnad. Som att det är så jääävla kul med kvinnoförtryck och att utsättas för fördomar baserat på att en är en kvinna.

Humor precis som annat vet vi förstärker fördomar, förstärker därmed också förtryckande strukturer och normer. Humor är inte något som existerar i ett vakuum.

Red: länkar direkt till artikeln i mitt gamla inlägg: Sexistiska skämt ökar diskriminering.

3 kommentarer:

 1. Men det här är ju någon som mer eller mindre kopierat en gammal fejkad insändare för att skapa debatt. Det handlar inte om att en man på halvskämt skrockar "tillbaks till köket" för att nedvärdera en kvinna utan om att någon har tagit de mest extrema åsikterna från en utdöd generation och använt dessa för att driva med de som än idag har liknande (om än mindre extrema) åsikter.

  Nu föll det visserligen platt för att det var alldeles för uppenbart att det inte var en verklig insändare och därmed skapades ingen riktig debatt. Hade insändaren varit genuin tycker jag fortfarande det hade varit rätt att publicera den. Att släppa igenom extrema åsikter så att vardera sida kan argumentera för sin sak är aldrig dåligt.

  /Alex

  SvaraRadera
 2. Alex:

  Ja, jag vet att det är något gammalt som brukar komma upp då och då. Jag är bara så trött på att så många tycker detta är höjden av humor. Misogyni är inte roligt.

  SvaraRadera
 3. Gå tillbaka till köket kvinna, höhöhö, jamen jag skämtar ju bara, det vet du

  Och det är alltid lika roligt...

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.